De gamla spelkonsolerna är tillbaka

Spelkonsolerna började sitt intåg i våra vardagsrum redan på 1970-talet och det var ATARI som var först ut. En spelkonsol kan beskrivas som en dator som ansluts till TV-skärmen och som är tillverkad enkom för TV-spel. Även Commodor var med och konkurrerade om TV-spelmarknaden i starten men med en spelkonsol av karaktären hemdator som exempelvis Commodor 64. Men det var på 1980-talet som spelkonsolerna fick sitt verkliga genombrott och störst på marknaden var ATARI, SEGA och Nintendo med NES och SNES. I Sverige dominerade Nintendo och var den spelkonsol som sålde mest.

Inspirationen till spelen

Många av huvudkaraktärerna i spelen till spelkonsolerna kom från serier i populära serietidningar. Först ut var ATARI med Spindelmannen och Hulken. Andra populära seriefigurer som blev till TV-spel var Smurfarna, Batman, Tintin, Stålmannen, Silversurfaren, Ninja turtles och många fler. Även det omvända förekom, det vill säga att framgångsrika TV-spel fick egna serietidningar. I Sverige fanns bland annat en serietidning som hette Nintendo-magasinet med serier som Super Mario Bros och Legenden om Zelda.

Ökad efterfrågan och nostalgi

På senare år har intresset för och efterfrågan på gamla spelkonsoler ökat lavinartat. Priserna på gamla spelkonsoler och dess spel pressas ständigt uppåt av samlare, såväl professionella samlare som vill tjäna en slant som samlare som drivs av nostalgi och som vill återuppleva den gamla spelglädjen. Startskottet till uppgången och efterfrågan på gamla spelkonsoler och spel gick runt år 2005 då Nintendo släppte sin Wii-konsol tillsammans och till den några av Nintendos klassiska retro spel. Spelen sammanförde en ny yngre generation som fick upp ögonen för dessa klassiska TV-spel och den äldre generationen som växte upp med spelen och intresset har bara ökat under de senaste åren.

Uppgången och den ökade efterfrågan av både gamla spelkonsoler och gamla TV-spel har genererat både nya behov av tjänster och nya produkter. Som exempel på detta har Nintendo tagit fram spelkonsoler i miniformat som ser precis ut som sina föregångare från 80- och 90-talet med ett 30-tal av de gamla retrospelen förinstallerade. Det finns även nya och moderna spelkonsoler som kan användas för både Nintendo och SEGAs retrospel i en och samma enhet.

Reparera vintage spelkonsoler

En annan marknad som blomstrar är renovering och reparation av gamla spelkonsoler och på internet finns mängder av information om hur man själv kan renovera, reparera och underhålla sin gamla spelkonsol. Det stora och växande intresset för retrospelskulturen har också skapat en plattform för dess anhängare på de sociala medierna. På Youtube finns mängder av filmer om och forum för de gamla spelkonsolerna och dess spel. Även bloggar och podcastar för retrospelskulturen finns att hitta i mängder. Som så många gånger förr möts det gamla och det nya och olika generationer kan mötas i ett gemensamt intresse.

Comments are closed.