Retro möbler

Om du är intresserad av inredning samt andra tidsepoker än den vi lever i just nu är du antagligen bekant med orden retro och vintageprylar. Att blanda nyare möbler med vintage- eller retromöbler är ett bra tips om du vill att inredningen i ditt hem ska bli mer personlig och originell. Det är just genom att kombinera nytt och gammalt som inredningen känns välbalanserad och nyanserad.

Vad betyder retro?

Retro är, som du kanske förstår när du ser ordet, ett ord som kommer från det franska språket. Om vi går längre tillbaka i tiden så kan vi se att ordet retro dessutom härstammar från latin. Retro är ofta ett ord som förväxlas med ordet vintage. Dessa två ord har helt olika innebörder och ska därför inte förväxlas. En retromöbel är en möbel som är nyproducerad men som är inspirerad av en tidigare tidsepok. Till exempel kan du idag hitta snygga retromöbler som ser ut att vara från renässansen men som i själva verket är nyproducerade.

Vad är då skillnaden mellan vintage och retro? Jo, vintagemöbler är, till skillnad från retromöbler, möbler som har funnits i många år och som faktiskt kommer från en tidigare tidsperiod.

Krav på vintagemöbler

Det finns idag en del olika definitioner på ordet vintage. En del anser att föremålet i fråga bör ha existerat i mer än 20 år och andra 50 år. Många som letar efter vintagemöbler vill att möbeln ska vara mer än 20 år gammal men så länge föremålet är i bra skick och har något speciellt brukar det finnas ett stort intresse. Trots att vintagemöbler har några år på nacken och kan se lite slitna ut är det just det som är charmen med denna typ av möbel. Att möbeln som köps är i gott skick behöver inte alltid vara det viktigaste. Det finns dock en betydande skillnad när du exempelvis letar efter en så kallad begagnad möbel. Då vill du så klart att den ska vara i gott skick. En begagnad möbel kanske endast är några månader gammal och förväntningarna är då att den inte ska vara använd särskilt mycket.

Vid köp av vintage möbler kan det dels vara kul att köpa dessa extraordinära möbler bara för att de är fina men det kan även vara bra att titta efter klassiker och kända märken. Det är så klart inte alltid viktigt att det är en möbel som kommer från ett välkänt märke eller som ritad av en särskild designer men ofta så är det just dessa möbler som många andra eftertraktar och som således har ett bra andrahandsvärde.

Ett mer personligt hem med en blandning av retro och vintage

För att göra ett hem mer personligt kan du blanda både retro, vintage och nyare möbler. Att endast ha nyare möbler eller vintage möbler till exempel gör inte ett hem nyanserat och originellt. Genom att kombinera snygga vintagebyråer med retro mattor och moderna fåtöljer kan du lyckas med att göra din inredning personlig och ta inredningen till en helt ny nivå.

Comments are closed.