Tidningar, böcker och skivor

När en pryl börjar bli riktigt gammal är det som att den föds på nytt. Föråldrade föremål av god kvalitet som gör comeback, är vintage. Att samla på fungerande grejor från svunna tider kittlar den nostalgiska nerven och kan även vara en god affär.

Föremål i bra skick kan vara mycket värdefulla

Gamla LP-skivor, serietidningar och böcker har blivit värdefulla. Om du har sällsynta exemplar i bra skick kan de vara värda miljontals kronor. Detta är såklart en intressant anledning till att samla på äldre föremål. Men det är också något magiskt över saker med hög ålder. De har en slags utsikt över tillvaron och ger en förfinad nyans av livet. Det känns rent utav ädelt att använda gamla märkeskläder, skor, vintage väskor eller vad det nu kan vara du har rotat fram på vinden.

Lättare att uppskatta andras antika saker än sina egna

Du kan också hitta fynd på loppisar eller i second hand-butiker. Det finns fortfarande många människor som inte uppskattar sina egna gamla saker och skänker bort dem eller säljer dem billigt. Detta är ju en enorm lycka för alla som brinner för vintage, och lite konstigt är det förstås att det verkar vara lättare att uppskatta andras gamla avlagda prylar än sina egna. Man har väl ett annat förhållande till det som både är nytt och gammalt på samma gång.

Nostalgi som skapar välbehag

När det gäller LP-skivor har de en mer tilltalande ljudbild än CD-skivor och det är förstås ännu ett bra skäl att samla på vinyllagrad musik. Mellan 1967 och 1987 lät all spelad musik så. Det är fint att flytta sig tillbaka i tiden med hjälp av musik som gjordes där och då och fortfarande låter exakt på samma sätt. Det ger lite rysningar av välbehag men även en tanke på den ovissa framtiden.

Det är minst lika upphetsande att läsa gamla serietidningar och färdas tillbaka till dåtidens avkoppling och uppfattning av världen. Det ger en annan känsla att vända lite torra och spröda papperssidor mellan fingrarna och nästan känna doften av en svunnen tid. Sedan finns det riktigt hängivna samlare som absolut inte läser äldre serietidningar just av rädsla för att de ska gå sönder.

Gamla böcker kan användas som prydnadsföremål

Gamla böcker är också mycket eftertraktade som underhållning och som begagnad vara. Det finns förstås exemplar av åldrade böcker som även kan ha ett högt ekonomiskt värde, men det är inte så vanligt. Det bestäms av om det finns efterfrågan eller inte. En bok kan vara flera hundra år gammal utan att vara värdefull om ingen är intresserad av den.

Äldre böcker ska man främst uppskatta för deras innehåll eller för de anrika vackra pärmarna som kan vara så dekorativa att man har dem framme enbart som prydnadsföremål. Det är förstås också fascinerande att läsa ålderdomlig litteratur där både det språkliga uttrycket och handlingen kan skilja sig en del ifrån det vi läser om idag.

Comments are closed.