Vintage leksaker

När vi pratar om vintage tänker vi kanske mest på kläder och inredning; äldre föremål med hög kvalitet och samlarvärde. Men det finns också andra kategorier under begreppet, till exempel vintageböcker, vintagemusik och inte minst vintageleksaker.

Märklin modelljärnväg

En av de mest välkända vintageleksakerna är den tyska leksakstillverkaren Märklins modelltåg och järnväg. Leksaksfabriken har blivit mest känd för sina modelltåg även om de också tillverkade tillbehör till dockhus, ångmaskiner och andra leksaker i gjutjärn. För den som är intresserad av att samla på Märklins modelltåg finns det mycket att välja på. Till Märklins tågbanor finns det bland annat flera olika typer av skenor från olika årtionden och förutom raka och böjda bitar finns det broar, korsningar, olika växlar och flera andra tillbehör till rälsen. Även loken och vagnarna finns i många varianter från olika länder och epoker som till exempel ånglok, diesellok och ellok.Det finns många samlare av Märklins tågbanor och tillbehör i världen. På auktioner och annonssidor på internet säljs de här leksakerna ofta till höga priser. Vissa äldre modeller som tillverkades i små serier har blivit svåra att få tag på och är därför extra värdefulla för samlare.

Barbie

I mars 1959 kom den första Barbiedockan ut på marknaden. Skillnaden mot andra dockor på den här tiden var att Barbiedockan föreställde en ung kvinna istället för ett barn eller en bebis. Dockan blev en succé och har funnits med sedan dess. Barbies stil har hela tiden utvecklats och speglar ofta det stilideal som var aktuellt för den tiden. Barbiedockor finns nu alltså i en mängd olika stilar och med massor av tillbehör som kläder och accessoarer.

Även när det gäller Barbie finns det samlare världen över och tidiga barbiedockor, kläder och accessoarer har blivit extra populära eftersom de speglar tiden och stilen som var då, samtidigt som de håller en hög kvalitet.

Star Wars

I maj 1977 hade filmen ”Stjärnornas krig – Ett nytt hopp” premiär och blev en omedelbar succé. Filmen var unik i sitt slag vad gällde handling och specialeffekter. Efter den första filmen följde två till i serien och med de här tre filmerna blev ”Star Wars”-sagan en filmserie som numera har kultstatus. Under 1990- och 2000-talet kom ytterligare tre filmer i filmserien. År 2015 visades del sju och nyligen hade film nummer åtta premiär på svenska biografer. Star Wars är fortfarande populärt och så även leksakerna som kommer ut i samband med filmerna.I samband med att den allra första filmen visades kom det också ut ett antal leksaker föreställande karaktärer och rymdskepp från filmen. De första leksakerna tillverkades av leksakstillverkaren Kenner och kom ut 1978. Dessa leksaker var figurer som föreställde huvudpersonerna Luke Skywalker, prinsessan Leia, Chewbacca och roboten R2D2. Dessa leksaker räknas idag som vintage tillsammans med de samlarfigurer som kom ut med de två andra originalfilmerna ”The Empire Strikes Back” och ”The Return of the Jedi”. Leksaker från den här tiden har ofta ett högt samlarvärde och det finns många som samlar på just figurerna.

Comments are closed.